Aankoop Hof Ter Linden overschaduwd door 'beeldenstorm'

De verwerving van Hof Ter Linden is voor Edegem een historische kans om een groene long in het hart van onze gemeente te vrijwaren. “Dit heuglijk gebeuren werd jammer genoeg overschaduwd door het wegnemen van de weinige kunstvoorwerpen die het kasteel en het domein nog rijk waren”, aldus Jeroen Van Laer, gemeenteraadslid voor Groen in Edegem, “Nochtans is het kasteel en het omliggende park beschermd.”

Blijkbaar werd door de notarissen onderling beslist dat de beelden in het park en de medaillons boven de deuren niet tot het beschermd statuut behoren dat aan Hof Ter Linden werd toegekend in 1981. “Wij vragen ons echt af op basis van welke argumenten.”, stelt Jeroen Van Laer (Groen), “Het beschermingsbesluit van 1981 laat immers weinig ruimte voor interpretatie.”

Tijdens de gemeenteraad van april vroeg Groen het bestuur om meer uitleg. Jeroen Van Laer: “Wij wensen duidelijkheid te scheppen over deze spijtige zaak. Wij zijn van mening dat we het nodige moeten doen om na te gaan of er inbreuken op de regelgeving ter zake hebben plaatsgevonden.” 

Ook het agentschap Monumenten en Landschappen zit met de zaak verveeld en heeft het gemeentebestuur van Edegem om meer uitleg gevraagd. Het bestuur bevestigde tijdens de gemeenteraad aan Groen dat ze samen met de andere partners hun medewerking zullen verlenen aan Monumenten en Landschappen. Voor Groen was het bovendien belangrijk te horen dat er een inventarisatie werd opgemaakt van de verschillende kunstvoorwerpen.

Daarnaast doet de manier waarop de erfgenamen de beelden lieten wegnemen de wenkbrauwen fronsen. Guido Sterkendries, bekend eco- en Amazonefotograaf én Edegemnaar, zag het allemaal gebeuren en getuigt: “Met veel machtsvertoon werden de beelden één voor één weggevoerd. De sporen zijn vandaag nog zichtbaar. De nodige omstaanders wisten niet wat er aan de gang was. Terwijl ik de open poort doorliep en foto’s begon te trekken van deze ‘beeldenstorm’, kwamen er plots verschillende mannen in formatie op mij afgestapt. Ze eisten dat ik mijn cameraspullen afgaf. Toen ik dat weigerde en voorstelde om de politie er bij te halen, riep één van de mannen, dat we deze ‘zaak’ hier en nu zouden regelen, met daarop volgend nog zeer dreigende uitspraken van dien, naar mijn persoon. Ik heb in heel mijn carrière nooit zoiets meegemaakt op eigen bodem, vandaar ik alsnog treffende getuigende foto’s maakte. In de Amazone waar de werkomstandigheden omtrent conflicten allerminst evident zijn, weet ik wat wanpraktijken met zich mee brengen. Maar zo dichtbij huis, kunnen we zulke handelswijzen echt niet tolereren.”

Of we de beelden en de andere kunstvoorwerpen effectief ooit terug zullen zien, blijft op dit moment een open vraag. Sowieso mag duidelijk zijn dat in het toekomstplan van Hof Ter Linden kunst een belangrijke plaats moet blijven krijgen.

De volledige interpellatie kan u hier raadplegen: http://www.groenedegem.net/index.php?page=raad&id=120 

Voor meer foto's zie ook onze Flickr-pagina. Klik hier.

4 gedachten over “Aankoop Hof Ter Linden overschaduwd door 'beeldenstorm'”

  1. Ongelooflijk dat de erfgenamen hun eigen thuis zo 'vandaliseren', en dit enkel en alleen om financiële redenen. Voor een beschermd monument (de wetgeving is hier meer dan duidelijk) is dit ontoelaatbaar.

  2. Flamands, Wallons ou Bruxellois, on vit les mêmes drames culturels. Après Edegem, c'est au tour du Steckhof museum. Pauvre pays et dire que les Belges voyagent à travers le monde pour chercher l'"authentique" et ici on détruit notre passé! Il faudra préparer les Flamands à vivre, sans doute seuls, avec la politique culturelle (et sociale) de la NVA. Dommage, car ik houd van Vlaanderen. Beste

Reacties zijn gesloten.