BerCoHof wint cohousingwedstrijd Berkenhof

 

De site Berkenhof staat al jaren te verkommeren. De strategische plek vlakbij het centrum van Edegem is ideaal voor een kleinschalig, duurzaam woonproject. Het gemeentebestuur organiseerde daarom een wedstrijd. Klassieke projectontwikkelaars konden niet meedoen, enkel mensen die zich verenigden in een cohousinggroep. Drie sterke projecten haalden de laatste ronde. De groep BerCoHof werd de uiteindelijke winnaar. Zij zullen een cohousingproject realiseren en villa Berkenhof in ere herstellen.

Schepen voor participatie en wijkwerking Jeroen Van Laer volgde het proces van nabij op: “BerCoHof scoorde niet alleen qua ruimtelijke visie het sterkst, maar ook wat betreft het aspect cohousing. De sterke en positieve dynamiek van groep BerCoHof is aanstekelijk en een belangrijke troef voor het succes van dit project.”

Rode beuk en glazen paviljoen

“Wij zijn enorm blij dat het gemeentebestuur in ons project gelooft”, zegt Luk Macken, die het woord neemt voor BerCoHof. “De groene ruimte die er nu is, willen we maximaal benutten. Samen met de architecten kozen we voor een buitenruimte die als een geheel ontworpen is maar een mix is van woontypes met eengezinswoningen en appartementen. Omdat we de groene tuin niet willen raken, kiezen we voor een ondergrondse garage en de prachtige rode beuk blijft de blikvanger van de site.”

Buurtfeest

“Het Berkenhof, onze gemeenschappelijke ruimte, willen we uitbouwen met een glazen paviljoen. We hopen ook inkomsten te halen uit de verhuur van de eerste en de tweede verdieping van het landhuis aan een vrij beroep en er mensen begeleid zelfstandig te laten wonen.” BerCoHof wil het gemeenschapsgevoel versterken door aansluiting te zoeken naar de onmiddellijke buurt. Het glazen paviljoen is beschikbaar voor verhuur voor kleinschalige feesten, workshops of andere evenementen. De rechtstreekse buren kunnen aansluiting maken met hun eigen tuinen door achterpoortjes te bouwen en de site en BerCoHof plant elk jaar een groot buurtfeest.

Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Om het project mogelijk te maken zal er nog een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) moeten opgemaakt worden. Tegen eind 2018 zou dat RUP van kracht zijn. Ondertussen moet BerCoHof aan de slag met de opmerkingen van de gemeente. Zo zal het definitieve ontwerp nog sterker rekening moeten houden met onder meer de relatie en de privacy naar de onmiddellijke buren toe.

FacebookTwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *