Leven in de Pastorij, leven in de brouwerij!

Voormalige pastorij wordt cultuurcafé met lokale bierbrouwerij

Onlangs verhuisde de Heemkundige Kring van Edegem van de oude pastorij in het centrum van Edegem naar het oud-gemeentehuis. Daardoor kwam het gebouw, strategisch gelegen op de hoek van de Strijdersstraat met de Terelststraat, leeg te staan. Het gemeentebestuur zocht én vond een private partner die in het gebouw zal renoveren en exploiteren. Twee jonge enthousiaste ondernemers, Kevin Thys en Bart Struyf, zullen er een Cultuurcafé en lokale bierbrouwerij starten. We geloven sterk in hun project dat onze droom waar maakt om de dode hoek vanaf de Sint-Antoniuskerk tot aan Huis Hellemans nieuw leven in te blazen. De concessie daarvoor werd vandaag in de gemeenteraad goedgekeurd.

Heel concreet wordt de pastorij binnenkort een lokale bierbrouwerij met een eigen proefcafé waar naast zelfgebrouwen bieren en andere streekbieren ook streekproducten in de kijker staan. Bezoekers maken er ook kennis met jonge muzikale beloften of je zal er bijvoorbeeld een lezing of een comedyavond kunnen meepikken. Tijdens zwoele zomeravonden zal je er op het zuidgerichte terras kunnen genieten van het zicht op park Centrum.

Een belevingslocatie

Kevin Thys, één van de drijvende krachten achter Vleesmeester Brewery en ervaren in de horeca, en Bart Struyf, gebeten door muziek, vertellen enthousiast wat ze voor ogen hebben: “Onze zaak wordt een belevingslocatie. Het kloppende hart is ons Cultuurcafé mét brouwerij. We brouwen uiteraard zelf, maar hobbybrouwers en Edegemse verenigingen kunnen er ook hun eigen bier komen brouwen onder begeleiding. We gaan ook culinaire samenwerkingen aan met lokale artisanale producenten: ijs met Hoogheid, een brood op basis van mout of een echte bierbitterbal bijvoorbeeld. Die lokale binding zetten we centraal. We geven een podium aan lokale muzikanten of aan afstudeerprojecten van de plaatselijke muziekacademie. Door de unieke locatie naast de kerk kunnen we ook bezoekers van de klassieke concerten ontvangen. Daarnaast willen we ook inspelen op de vraag naar originele teambuildings of vergaderlocaties. En tot slot leggen we natuurlijk ook heel graag de link met het vrijetijdscentrum, de  bibliotheek en het Huis Hellemans.”

FacebookTwitter

4 gedachten over “Leven in de Pastorij, leven in de brouwerij!”

 1. De oude pastoor Goossens draait zich om in zijn graf. Maar laat de pret niet bederven. Edegem wordt er maar leuker mee.

 2. Fantastische aanvulling voor de Edegemse dorpskern. Beantwoordt volledig aan een toekomstgerichte visie waarbij handel, diensten, horeca en vrijetijdsbesteding kruisbestuivend werken. Hopelijk kan dit mooie initiatief een aanzet zijn voor verdere initiatieven zodat de dorpskern kan blijven evolueren naar een echt kloppend hart voor onze mooie gemeente. Uiteraard steeds op maat van onze gemeente en dus kleinschalig. Misschien is een samenwerking met onze voedselteams een optie? Of een uitbreiding daarvan naar iets zoals de Mortselse buurderij?
  Top dat we deze 2 enthousiaste ondernemers met roots in Hove en Boechout hebben kunnen verleiden om hun activiteiten in Edegem te starten. Ik kijk er naar uit.

 3. Initiatief toont moed en ondernemingszin. Allle succes toegewenst.
  Vraag blijft: wordt de restauratie van de pastorie dan grondig en met respect voor het verleden uitgevoerd?

  1. Beste Koen,
   De pastorij heeft het statuut van beschermd erfgoed en ligt ook in een ruimere zone van beschermd dorpszicht. Aan de binnenzijde zijn veranderingswerken toegestaan, maar de buitenzijde moet in zijn oorspronkelijke toestand bewaard blijven. Onroerend Erfgoed waakt hier ook mee over dat dit correct gebeurt.

Reacties zijn gesloten.