Laatste stap richting vrijetijdscentrum van de toekomst gezet

Maandag 27 november keurde de gemeenteraad het definitieve ontwerp van het vrijetijdscentrum en het uitvoeringsdossier goed. Nu de plannen van het nieuwe vrijetijdscentrum en het bijhorende budget klaar zijn, kan de bouw ervan worden aanbesteed. Gemeenteraadslid Koen Lauriks nam tijdens de gemeenteraad het woord om terug te blikken en vooruit te kijken: 

“Sinds lang spreken we er over. Een nieuwe bib, ontmoetingsplaats, vrijetijdscentrum, leeszaal, werkruimte, kruispunt en zo veel meer. De huidige bibliotheek dat door de gemeente wordt gehuurd  is niet energievriendelijk, heeft geen lift,  is verouderd en de nieuwe technieken die nodig zijn om efficiënt  te werken ontbreken. De huidige medewerkers die daar vertoeven  snakken al lang naar een nieuwe werkplek.

Enkele jaren gelden zijn we gestart met de echte zoektocht voor een geschikte locatie, enkele locaties werden weerhouden en gewikt en gewogen, ergens was er wel altijd een plus of minpunt. Maar voorop stond dat de locatie in het centrum diende  te komen om de bereikbaarheid te optimaliseren. Er werd gekozen voor de locatie achter Huis Hellemans en voor de sporthal. Het VTC voelde meteen aan als de ontbrekende schakel tussen Huis Hellemans, sporthal, Zwaluwnest en park Centrum met de pastorij.

Via een wedstrijd uitgeschreven door de diensten van de gemeente werden de voorstellen van architecten gewikt en  gewogen mede door een grote aanwezigheid van bewoners en geïnteresseerden, iedereen wou zijn inbreng doen en iedereen werd gehoord en waar mogelijk werden de tips mee in het plan opgenomen. Spijtig werd snel duidelijk dat het project te duur was en werden er andere mogelijkheden gezocht.

Appartementen op het VTC zouden zorgen dat het geheel meer betaalbaar zou zijn, echter was er een sterke burgerwerking die bezwaren had tegen die appartementen. Het VTC zou hierdoor een heel stuk hoger worden. Beslist werd om die appartementen niet te plaatsen en op zoek te gaan naar mogelijke goedkopere bouwvormen en materialen zonder in te boeten op duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Intussen werden andere voorbeelden van goed werkende openbare gebouwen bezocht door de schepenen en bevoegde diensten om een zo goed mogelijk dossier samen te stellen. Het versterken van het centrum van Edegem brengt meer volk en meer vreugde. De kritiek op het verdwijnen van parkeerplaatsen is onterecht. We kiezen voor een betere organisatie en zetten volop in op duurzame alternatieven met ruim honderd fietsparkeerplaatsen waarvan de helft overdekt.

BEN of niet BEN, de huidige eis van het VEA is streng, als we daar dan nog een stuk beter in zullen scoren zijn we duurzaam bezig. Nieuwe technieken, warmtepomp, ventilatie met warmterecuperatie, doorgedreven isolatie, hoogrenderende beglazing met zonnewering, zonnepanelen, groendak,…  zullen er voor zorgen dat het binnenklimaat  aangenaam wordt en de energie-efficiëntie hoog.

De planning hadden we graag sneller gezien maar goed beheer primeert. plannen werden herwerkt en verbeterd. Tegen april 2019 een nieuwe bibliotheek en vrijetijdscentrum daar tekenen wij voor.

Wij willen dan ook heel de coalitie van N-VA, Groen en Open VLD feliciteren met de prachtige samenwerking om dit project al tot en hier verder te begeleiden.”

FacebookTwitter

Eén gedachte over “Laatste stap richting vrijetijdscentrum van de toekomst gezet”

  1. Spijtig dat je de” wakkere burger” vergeet te feliciteren ,Koen!
    Was die er niet geweest dan hadden we nu een soort MAS in de achtertuinen gezien het centrum !
    10.000€ ophalen om naar de “Raad van State” te trekken is niet niets en zegt dat deze gang van zaken niet erg open verlopen is. Zulk een project moet door heel de gemeenschap gedragen worden en niet enkel door een nipte meerderheid ,die daar zijn speerpunt van gemaakt heeft !
    SPIJTIG 3x!

Reacties zijn gesloten.