Pegode en Rekreatief geven Meihof nieuwe toekomst

Gazet van Antwerpen, 4/3/2016 – Pegode, een sociaal project voor mensen met een beperking, gaat samenwerken met het sociaal tewerkstellingsproject Het Rekreatief. Samen willen ze de speeltuin en de cafetaria van het Meihof een nieuwe toekomst geven.

De sociale organisaties Pegode en Het Rekreatief slaan de handen in elkaar voor een uniek project. "We waren al actief in Edegem met een woonhuis aan de Grote Dries en kenden de gemeente dus vrij goed", zegt Luc Debar van vzw Pegode. "Omdat we permanent op zoek zijn naar activiteiten binnen de sociale economie waarin onze mensen verantwoordelijkheid kunnen opnemen, was dit een unieke gelegenheid. Bij dit project slaan we twee vliegen in één klap. We creëren een zinvolle tijdsbesteding voor onze mensen en zorgen er tegelijk voor dat de speeltuin volledig toegankelijk wordt voor mensen met een beperking."

Nieuwe speeltuin

In de meeste speeltuinen uit de omtrek is dat momenteel niet het geval. "Ook wij vinden vaak moeilijk een plek voor onze buitenactiviteiten", zegt Debar. "Toch moet het een inclusieverhaal worden. Het Meihof wordt een plek waar iedereen welkom is."

De nieuwe speeltuigen worden ingekocht, maar voor de aanleg van een belevingsparcours wil Pegode een actieve rol opnemen. "We beschikken zelf over een schrijnwerkersatelier waar we een aantal dingen kunnen maken", zegt Debar. "We onderhouden zowel het bos als de toestellen en organiseren activiteiten voor kinderen met een beperking."

Buurtfeesten

De vzw Pegode werkte in het verleden al samen met Het Rekreatief. "We kopen geregeld maaltijden van hen in en werkten al samen projecten uit", zegt Debar. Ook deze keer werken de twee intensief samen. Het Rekreatief neemt de leiding in het horecaverhaal en Pegode in het buitengedeelte, al zijn er af en toe zeker overlappingen. "We nemen voor het restaurantgedeelte vier nieuwe werkkrachten aan die langdurig werkloos zijn", zegt Marc Truyens van Het Rekreatief. "Zij worden door ons vast personeel opgeleid, met de bedoeling om hen op termijn te laten doorstromen naar het reguliere arbeidscircuit. Ook met onze vestiging in de Doornstraat, die enorm in trek is, zijn er uitwisselingen mogelijk."

De organisaties willen ook evenementen voor de buurt organiseren. "Lokale verenigingen en buurtbewoners moeten zo veel mogelijk bij het project worden betrokken."

De opbouw van het Meihof verloopt in drie fasen. Tegen midden mei wordt de site opnieuw operationeel gemaakt en wordt het terras vervangen. In 2017 wordt een masterplan opgemaakt voor de bredere omgeving (bos en inclusieve speeltuin) en tegen 2018 zou de cafetaria uitbreiden met een kleine feestzaal.

koen de beuckeleer â– 

FacebookTwitter