Bewoners Volhardingsstraat 'knutselen' hun droomstraat

Gazet van Antwerpen, 4/02/2016 – De bewoners van de Volhardingsstraat konden dinsdagavond discussiëren over de toekomst van hun straat. Met behulp van straatelementen gaven ze een aanzet voor het studiebureau.

Voor de heraanleg van de Edegemse Volhardingsstraat werkte het lokale gemeentebestuur een nieuwe vorm van buurtparticipatie uit. De buurtbewoners mochten dinsdagavond zelf hun toekomstige straat samenstellen.

"Alle straatelementen werden voor de gelegenheid op schaal nagemaakt", zegt schepen Jeroen Van Laer (Groen). "Zo konden de bewoners hun eigen droomstraat creëren. Naast een straat en een voetpad konden ze onder meer een bank, een fietshok, speelweefsel, een veiligheidsdrempel en een grasstrook plaatsen."

De bewoners werden verdeeld over vier tafels van een tiental mensen. Zij konden, elk voor hun deel van de straat, een gezamenlijk compromis bedenken. "In het begin was het wat aftasten, maar het was leuk om zien hoe men evolueerde naar een oplossing", zegt Van Laer. "Door naar de creaties van hun buren te kijken, deden de groepen ideeën op."

Toch legde de gemeente zelf ook een aantal randvoorwaarden op. "Omdat de buurt is het verleden kampte met wateroverlast, was het bijvoorbeeld belangrijk om een goed evenwicht tussen groen en parkeren te bewaren", zegt mobiliteitsschepen Birre Timmermans (N-VA). "Door die voorwaarden duidelijk te communiceren, gingen de bewoners beseffen dat het opstellen van een nieuw plan niet zo evident is als het lijkt."

Niet meer abstract

De resultaten van de brainstormsessie vormen een aanzet voor een studiebureau. Dat zal de wensen van de bewoners testen op hun haalbaarheid en koppelt later terug.

Schepen Van Laer is tevreden over de nieuwe methodiek en wil die in de toekomst ook op andere plaatsen toepassen. "Tijdens een vorig participatietraject, rond de Jan de Bodtlaan, merkten we dat op een te abstract niveau gediscussieerd werd. Omdat zoiets minder concrete informatie opleverde, gingen we op zoek naar een andere werkwijze." (dbw)

FacebookTwitter