13 scholieren werken één (Zuid)dag bij gemeente Edegem

GVA, 23 oktober 2015. De gemeente Edegem had maar liefst dertien werkplaatsen gecreëerd voor de Zuiddag. Vijf leerlingen volgden burgemeester Koen Metsu naar Brussel. Dries en Silke werden voor een dag kleuterleider.

De gemeentelijke diensten van Edegem zetten voor deze editie van de Zuiddag alle zeilen bij. In totaal draaiden dertien leerlingen van scholen uit de regio een dag mee op verschillende plaatsen. "We hebben aan al onze diensten gevraagd of ze iemand konden gebruiken", zegt Mariette Verwimp van de dienst Internationale Solidariteit. "Zo zijn we aan dertien plaatsen gekomen. Vijf leerlingen zijn met de burgemeester naar Brussel getrokken om daar zijn werkzaamheden in de Kamer te volgen. Een andere leerling draait de hele dag mee met schepen van Jeugd Jeroen Van Laer (Groen). In het gemeentehuis zelf zijn vijf leerlingen aan de slag. En dan hebben we ten slotte nog twee leerlingen die op basisschool Andreas Vesalius de handen uit de mouwen steken."

Adry Sosa is een leerlinge van Sint-Ursula in Wilrijk. Het meisje met roots in de Dominicaanse Republiek legde zich een hele dag toe op het vertalen van Nederlandse teksten in het Spaans. "Edegem heeft een solidariteitsproject lopen met mensen uit Peru", zegt ze. "Ik vertaal onder meer een bedankbrief en het programma van de activiteiten van volgend jaar. Het is de eerste keer dat ik dat doe, maar het smaakt naar meer. Misschien maak ik er later wel mijn beroep van."

De kleuterklassen van juf Femke en juf Evelien kregen gisteren versterking van Dries Boudewijns en Silke Dierckx. Beide leerlingen ambiëren een job in het onderwijs. "Kleuteronderwijs zegt me echt wel iets", zegt Silke. "Vandaag was leuk, je krijgt zo veel terug van de kinderen." Ook Dries koos bewust voor de plaats in Andreas Vesalius. "Ik ben veel met kinderen bezig en wilde dit dus echt doen", zegt hij. "Later zie ik me wel eerder lesgeven in het secundair onderwijs."