Veiligere schoolomgeving voor gemeenteschool AVE

Sinds de heraanleg van het gemeenteplein hebben school en de Schoolraad van Andreas Vesalius enkele terechte vragen over de veiligheid aan de schoolpoort. De aanleg van het extra zebrapad realiseerden we begin deze legislatuur (zie ook hier). En nu volgt dus een aantal bijkomende maatregelen.

Om de schoolingang duidelijker in het straatbeeld te brengen, plaatsen we extra paaltjes in de kleuren van de bestaande Octopuspaal. Omdat er nauwelijks onderscheid is tussen voet- en fietspad gebeurt het dat fietsers van en naar de Kontichstraat en kindjes die uit de schoolpoort komen, in conflict met elkaar komen. Een hekje zetten voor de bestaande schoolpoort kan niet omwille van brandweer en leveranciers. In overleg met de Schoolraad creëren we daarom een tweede toegang voor voetgangers. Voor deze toegang kunnen we wel een duidelijke scheiding voet- en fietspad maken.

Met deze maatregelen gaat de veiligheid voor de schoolpoort er zichtbaar op vooruit!

Op de foto Sien Pillot, gemeenteraadslid en lid van de Schoolraad van AVE: "Verkeers- veilige schoolomgevingen moeten absoluut prioriteit krijgen."

7 gedachten over “Veiligere schoolomgeving voor gemeenteschool AVE”

 1. Tof initiatief. Het moet voor alle weggebruikers duidelijk zijn dat dit een schoolingang is. Maar waarom moest die paal nu juist op het fietspad staan? En dat op een plaats waar je als fietser al ogen te kort komt om alle hindernissen juist in te schatten: de lompe bloembakken op begin van het plein, de gladde goot die een rare kronkel maakt, beugels aan de andere kant van het fietspad, fietsende tegenliggers en overstekende kinderen. Dit had toch wel wat beter gekund.

 2. Wij zijn als ouders van de school erg blij met deze aanpassingen.
  Het fietsend en brommend schoolverkeer vanuit het KTA Leonardo Da Vinci, in combinatie met de kinderen van Andreas Vesalius die de schoolpoort uitrennen was een erg gevaarlijke mix. Met de nieuwe extra zijpoort open en de grote poort gesloten kunnen de kinderen bij het verlaten van de school niet zo maar rechtdoor op het fietspad lopen, een geniaal eenvoudig en efficiënt idee van de administratie. Ook de gekleurde beugels zorgen voor een visuele afscheiding voor zowel fietsers als voetgangers en zorgen voor een veilige voetgangerszone. Zeker belangrijk op piekmomenten, het kan er dan erg druk zijn. Wellicht kunnen die lompe bloembakken anders? Maar als ze er niet staan, dan rijden er ook nog eens auto’s op het gemeenteplein doorheen het verkeer van de schoolgaande jeugd, dat was een verzuchting van vroeger. ’t Is niet altijd simpel. In dit dossier werd naar mijn gevoel door het bestuur echt geluisterd naar de verzuchtingen van de ouders. Als er nog concrete verbeteringen mogelijk zijn, dan ben ik er van overtuigd dat ook die voor hen bespreekbaar zijn.

 3. Beste Bart, versta me niet verkeerd. Ik ben ook erg blij met de aanpassingen! Ik vind alleen dat de paal erg ongelukkig is geplaatst voor de fietsers die er langs rijden. Een goed bedoelde maatregel mist zo voor een stuk zijn doel: de veiligheid vergroten.

 4. Dag Leo,

  Dan moeten we kijken wat er concreet beter en veiliger kan en dat voorstellen. Als dat een paal verzetten is maak ik me sterk dat het bestuur hier voor open staat. Ik weet wel dat het geen eenvoudige oefening is, rekening houdend met de toegankelijkheid van het plein bij evenementen, en de beperkingen mbt toegang van de brandweer. Maar als er een betere oplossing is, moeten we daar voor gaan. Dat ben ik met je eens

 5. Hallo Bart, Leo, Dank voor jullie reacties. Het was inderdaad geen eenvoudige oefening. Maar wat toch primeerde was de veiligheid van de kinderen wanneer school begint en eindigt. Ik ben altijd benieuwd naar suggesties ter verbetering. Jeroen

 6. Er is in de mobiliteitscel afgesproken dat de bloembakken beter zullen worden geplaatst waarna de situatie opnieuw zal worden geëvalueerd.

 7. Dag Leo,

  Goed dat je er was op de mobiliteitsraad. Bedankt om dit aan te kaarten. Ikzelf zat op de ouderraad van AV, het was er algemene vergadering en kon dus niet komen. Bedankt voor je feedback, we volgen het mee op.

Reacties zijn gesloten.