Edegem kiest Marc Koehler als ontwerper nieuwe bibliotheek

Na een inspirerend en eigenlijk uniek participatietraject zijn we als Groen Edegem, samen met onze coalitiepartners N-VA en Open VLD, verheugd met de volgende belangrijke stap in de realisatie van een nieuwe, moderne bibliotheek: de keuze van ontwerper.

Vandaag werd op het schepencollege, op voorzet van de klankbordgroep en de jury en gunningscommissie, ontwerper Marc Koehler aangeduid om samen met de gemeente tot een definitief ontwerp te komen voor de nieuwe bibliotheek. In het team van Marc Koehler zit ook het Gentse bureau Delobelle Architecten en DELVA Landscape Architecture (Amsterdam/ Antwerp), die mee werken aan passend plan voor Edegem zowel qua landschap, ecologie, recreatie en duurzaamheid.

Out of the box

De stedenbouwkundige visie, de inplanting van de nieuwe bibliotheek ten opzichte van de sporthal en Huis Hellemans, de combinatie van het hogere gebouw en het glazen paviljoen, het vrij maken van Huis Hellemans en de realisatie van een voorplein, werden zowel door de klankbordgroep, de jury en het schepencollege als zeer sterke punten ervaren. Daarnaast werd ook de architectuur geapprecieerd en het idee van de vides, waardoor het geheel open oogt. Het gebruik van glas en hout creëert een lichte sfeer. Ondanks het beperkte budget heeft de ontwerper bovendien naar out of the box oplossingen gezocht, waardoor de realisatie van een echt duurzaam gebouw mogelijk wordt. De combinatie met wooneenheden zal deze hoek van Edegem nieuwe leven geven.

Marc Koehler is bovendien bereid om in team samen met de gemeente verder aan de slag te gaan om tot een definitief en gedragen ontwerp te komen voor de nieuwe bibliotheek. Het participatietraject, dat zelfs felicitaties mocht ontvangen van het team van de Vlaams Bouwmeester, is met andere woorden zeker nog niet afgelopen.

Nieuwe bib als spil voor boeken, cultuur en ontmoeting

Met Groen Edegem zijn we zeer blij dat daarmee een belangrijke volgende stap gezet is. Een nieuwe, moderne bibliotheek was één van onze speerpunten bij de lokale verkiezingen en een belangrijk project voor deze bestuursploeg. De huidige bibliotheek in de Lentelei botst op haar limieten: het huidige gebouw is te krap, niet toegankelijk en laat niet toe om meer te doen dan enkel boeken ontlenen. Bovendien is het gebouw niet van ons en betalen we dus ook nog eens heel wat huur voor een slechte locatie. Met de nieuwe bestuursploeg wilden we meer cultuur brengen in Edegem. Een nieuwe bibliotheek moest daar een belangrijke spil in zijn: boeken als motor voor cultuur en ontmoeting, pal in het centrum!

Krachtig signaal

De komende maanden zal er nu hard gewerkt worden om met alle betrokkenen tot een definitief ontwerp te komen. Tegen 2017 willen we de eerste boeken kunnen ontlenen in onze nieuwe, moderne bibliotheek! In het licht van de recente berichtgeving rond het afschaffen van de bibliotheekplicht bovendien een krachtig signaal dat wij als Edegems bestuur voluit gaan voor boeken en voor cultuur!

Eén gedachte over “Edegem kiest Marc Koehler als ontwerper nieuwe bibliotheek”

  1. De laatste tijd wordt de noodzaak en het belang van cultuur en literatuur vaak op de proef gesteld. dan is dit resultaat een opsteker! Proficiat!! Het zaadje hiervan werd gelegd in het allereerste beleidsplan van de bibliotheek meer dan 10 jaar geleden… Een veel te lange aanloopperiode maar niet gezeurd… Ik kijk er al naar uit om mijn eerste boek te komen ontlenen. Het plaatsen van de bib in een ruimer kader kan alleen maar positief werken op ontmoeting en gemeenschapsvorming!

Reacties zijn gesloten.