Adellijke familie voor rechter voor kunstroof beelden Hof Ter Linden

Heel wat Edegemnaren zijn de brutale beeldenstorm in park Hof Ter Linden nog niet vergeten. De familie de Roest D"Alkemade Oem de Moesenbroeck – de vorige eigenaars van het kasteeldomein – liet de bekende beelden, maar ook enkele schilderijen verdwijnen net voor de verkoop van het nu ruim drie jaar geleden. Nochtans waren die allemaal onderdeel van het beschermde kasteeldomein. Dat breekt de adellijke familie nu dus zuur op. Het Antwerpse gerecht sleept vier leden van de familie voor de rechtbank, zo schrijft ook Het Laatste Nieuws vandaag.

Bekend natuurfotograaf Guido Sterkendries maakte de beeldenstorm vanop de eerste rij mee. Zijn getuigenis kon u hier eerder al lezen (klik hier). Toenmalig gemeenteraadslid en huidig schepen Jeroen Van Laer (Groen) trok daarop naar Cel Monumenten en Landschappen en bond de kat de bel aan in de gemeenteraad van april 2012. Daarop werd de juridische dienst van Cel Monumenten en Landschappen ingeschakeld om uit te maken of de beelden en de kunstvoorwerpen nu tot het beschermd statuut van het park en het kasteel horen of niet. Nadat half oktober 2012 de beelden en kunstvoorwerpen van Hof Ter Linden opdoken op een veiling in het Franse Lille, beslist Onroerend Erfgoed en Inspectie RWO dat een PV zou worden opgemaakt om de beelden effectief terug te krijgen.

Vandaag zijn we dus in een volgende belangrijke fase beland: Het Antwerpse gerecht sleept de vorige eigenaars voor de rechtbank. De beelden hadden het domein nooit mogen verlaten en moeten dus terug op hun oorpsronkelijk plek gezet worden. De vraag die wel blijft, is of deze beelden daarmee ook niet van eigenaar mochten veranderen. De beelden zijn 'onroerend door bestemming', wat wil zeggen dat ze ten alle tijden op de plek moeten blijven waar ze staan. Dit zegt echter niets over het eigenaarschap. Het zou dus perfect kunnen dat de beelden terugkomen, maar nog steeds eigendom zijn van iemand anders.

In ieder geval is de rechtzaak een belangrijke volgende stap in deze zeer spijtige zaak. De markante verzameling beelden zijn immers onlosmakelijk verbonden met het unieke parkzicht van Hof Ter Linden. Voor wie het begin en alle andere tussenstappen van deze historie wil opfrissen, kan op de volgende link terecht: klik hier.

Eén gedachte over “Adellijke familie voor rechter voor kunstroof beelden Hof Ter Linden”

  1. Jammer dat de Gemeente Edegem niet reageerde toen ik maandag belde om te melden dat de grote bollen in blauwe steen aan de boerderij werden weggenomen voor ze de beelden dinsdag wegnamen en de woensdag voor de handtekening de sikkels die ze konden uittrekken wegnamen

Reacties zijn gesloten.