Gemeente investeert in betaalbare kinderopvang

Edegem maakt dit jaar prioriteit van betaalbare kinderopvang. Het gemeentebestuur voorziet 15.000 euro extra voor onthaalouders die onder één dak opvang organiseren.

"We hebben voldoende opvangplaatsen, maar we moeten meer opvang creëren die betaalbaar zijn. Als gemeente denken we hierbij aan een uitbreiding van het aantal onthaalouders. Het gaat dan bijvoorbeeld om meerdere onthaalouders die onder één dak kinderen opvangen", vertelt Jeroen Van Laer (Groen), schepen van Kinderopvang.

Edegem stapt af van het project van investeringsmaatschappij PMV om een kinderdagverblijf op te richten. "We hadden hiervoor een aanvraag ingediend. Maar uiteindelijk zou het niet om goedkopere opvang gaan. Daarom werken we verder aan onze eigen projecten."

Volgens de schepen is er echt wel nood aan opvang voor de lagere inkomens. "Volgens de cijfers van Kind & Gezin is het aantal kinderen dat in kansarme gezinnen opgroeit verdrievoudigd."

"In absolute cijfers is dat nog geen grote groep maar we moeten hier rekening mee houden. Mensen die werk zoeken of interimwerk kunnen doen, hebben betaalbare kinderopvang nodig. Daarom denken wij aan onthaalouders. We zijn op zoek naar bestaande gebouwen die we kunnen inrichten tot kinderopvang. In de wijk Buizegem is er vorig jaar een initiatief van onthaalouders moeten stoppen dus er mogen er zeker bijkomen", besluit Van Laer. (FSL)

Overgenomen (met kleine aanpassingen) uit Het Laatste Nieuws, 28/01/2015