Help kleine vogels de winter door

In het novembernummer van Edegem Vandaag las je al dat er in onze gemeente een groeiende overlast van duiven is. We willen onze inwoners bewustmaken van het feit dat het voederen van kleinere vogels momenteel niet altijd op de juiste manier gebeurt. Je kan hen het best voederen met vetbollen in de winter.

Daarom vragen we om geen brood meer te strooien op het openbaar domein of in je tuin. Ook in Fort 5 doe je het beter niet, want dit trekt ratten aan. Als je kleinere vogels wil voederen, kan je bijvoorbeeld vetbollen ophangen of granen leggen onder een voerhuisje met een dak (die zijn te laag voor duiven).

Heb je liever geen duiven in je tuin, maar wil je kleinere vogels helpen tijdens de winter? Voeder ze dan correct met de tips van Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen: klik hier of hier.

Hoe vetbollen maken?

Benodigdheden:

  • bakvorm: een stevig plastieken potje, melkkarton, koffietas, halve kokosnoot …
  • ophangtouwtje: eender welk touw dat niet te glad is
  • stokje: bijvoorbeeld een satéstokje of een twijgje van een boom
  • vet: ongezouten ossenvet of frituurvet
  • zadenmengsel: kan je zelf samenstellen uit hennepzaad, gestreepte zonnebloem- pitten, ongezouten pinda’s of tuinvogelvoer. Als je er een echt feestmaal van wil maken, kan je rozijnen of noten toevoegen.

Bereiding:

  1. Smelt het ongezouten vet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet te heet! Voeg al roerend je zadenmengsel toe.
  2. Knoop het touwtje rond het stokje en leg het stokje dwars over de vorm. Let op dat er een stuk touw tot beneden in de vorm hangt en dat het andere eind lang genoeg is om de vetbol mee op te hangen.
  3. Giet de warme brij in de vorm en laat de vetbol hard worden. Daarna kan je hem ophangen. Als je de vetbol moeilijk uit de vorm krijgt, hou je de buitenkant even onder heet water, dan komt hij zo los.