"Edegem, een vogelrijke gemeente!"

Er kwamen deze week heel wat reacties over het artikel in Edegem Vandaag rond het voederen van duiven in onze gemeente. Niet onterecht, want uit het artikel leek het alsof wij Edegemnaars afraden om geen enkele vogel meer te voederen. Dat is natuurlijk niet het geval. Wel willen we onze inwoners bewustmaken van het feit dat vandaag het voederen niet altijd op de juiste manier gebeurt, waardoor er in onze gemeente een groeiende overlast is van duiven. Inwoners die klagen over uitwerpselen van duiven vragen dan vaak om gewoon de bomen weg te doen, maar dat kunnen we natuurlijk niet maken. Bovendien zou dat het probleem van de duiven ook niet oplossen.

 

“Daarom vragen we om geen brood meer te strooien op het openbaar domein. Sommige mensen voederen volledige broden. Ook in het Fort 5 zou het niet mogen, want dit trekt ratten aan. Dit wil echter niet zeggen dat er geen vetbollen mogen gehangen worden voor de kleinere vogels", vertelt schepen Goedele Van der Spiegel (Groen).

Op de website van Natuurpunt kan je een handige leidraad vinden voor het correct voederen van vogels. De beste voedertafel is en blijft natuurlijk een tuin die op een natuurlijke wijze is aangelegd en onderhouden, toch zijn er een aantal redenen waarom het goed is om tuinvogels in barre tijden te voeren. Op de volgende link vind je alle nodige info daarover: http://www.natuurpunt.be/nl/hoe-en-wanneer-voeder-je-vogels_640.aspx

 

Om onze inwoners een extra steuntje te geven om hun tuin zo ecologisch mogelijk in te richten, hebben we gedurende het afgelopen jaar een aantal infosessies daarrond georganiseerd. Dat zullen we in de toekomst ook verder herhalen. Houd alvast Edegem Vandaag in het oog. We subsidiëren verder ook zwaluwnesten, kerkuilkasten en maken in de bioklas nestkastjes met de kinderen van de lagere school. Het mag duidelijk zijn, wij vinden het belangrijk dat Edegem een vogelrijke gemeente is…

4 gedachten over “"Edegem, een vogelrijke gemeente!"”

 1. Ik ben een natuur vriend en steunend lid van natuurpunt alsook van het natuurhulpcentrum in Opglabbeek en zal beslist g̩̩n dieren in het openbaar voederen, maar ik heb een hekel aan de overtallige duiven Рeksters en kraaiachtige in onze omgeving.
  Voetpaden in de omgeving van scholen liggen vol duivenuitwerpselen. Doet de gemeente hier iets aan of mogen we zelf het hef in handen nemen.

 2. Dit lijkt met net hetzelfde probleem als mensen die in een landbouwgemeente gaan wonen en dan klagen van de geurhinder van de landbouwactiviteiten. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Leer ermee leven, kuis het (zelf) op als je er last van hebt, of ga elders wonen.

 3. 1)Ik ben opgegroeid in een landelijke gemeente en heb zeker géén bezwaar tegen landelijke geurtjes.
  2)Ik had het over bevuilde voetpaden in de onmiddellijke omgeving van scholen met kleuters en lager onderwijs en niet over het voetpad voor m'n deur.
  Bij mij staan géén grote bomen en heb ook géén hinder van uitwerpselen.
  3)Ik heb sympathie voor diegene die onze natuur trachten te verbeteren of in stand te houden, maar ik tracht niet groener te willen zijn dan het gras.
  Arme kleine geest.

Reacties zijn gesloten.