Atelier 403 in Fort 5 op zoek naar kunstenaars

Atelier 403 is een hangar in Fort 5 die door de gemeente ter beschikking wordt gesteld voor kunstenaars. "In een eigen atelier kunnen ze er hun kunstdiscipline beoefenen", zegt schepen van Cultuur Guy Van Sande. Er zijn nog vier atelierruimten open voor nieuw talent.

"Iedere kunstenaar kan een individuele atelierruimte huren om er zijn of haar eigen discipline te beoefenen," legt Van Sande uit. "In een gemeenschappelijke expositieruimte kunnen de creatievelingen hun werk dan tentoon stellen."

Volgens de schepen staat kruisbestuiving tussen kunstenaars en kunstvormen centraal. "In samenspraak met de leden van Atelier 403 en de cultuurdienst worden projecten geselecteerd. Die worden dan financieel en materieel ondersteund door de gemeente Edegem." Hij beklemtoont dat de voorkeur gaat naar projecten die de cultuur in Edegem uitdragen en een betekenis hebben in het Edegems culturele leven.

Nieuwe kandidaten doorlopen een sollicitatieprocedure. "We peilen dan naar de motivatie van de kandidaten", legt Van Sande uit. Bij de beoordeling wordt ook rekening gehouden met de interesse van de kandidaten om gemeenschappelijke projecten op te starten. Bij de toewijzing van een atelier krijgen kunstenaars die in Edegem wonen voorrang ten aanzien van aanvragen van kunstenaars uit andere gemeenten. De huur van een atelierruimte in Atelier 403 bedraagt 240 euro per jaar.

Voordelen

Een van de weinige kunstenaars van Atelier 403 die niet in Edegem wonen, is abstract beeldhouwster Mireille Vercauteren. "Daar ben ik best trots op", zegt de 55-jarige laborante uit Wilrijk. Vercauteren is al sinds 1986 actief met beeldhouwkunst bezig. Haar voorkeur gaat uit naar houten vormen. Ze ziet alleen voordelen in Atelier 403.

"De ateliers liggen midden in de natuur, het fort ademt een historische grandeur en de aanwezigheid van kraantjeswater zorgt ervoor dat ik makkelijk met gips kan werken. Verder is de toegang via de straat heel praktisch om werken te laden en te lossen en de expositieruimte ligt naast mijn atelier."

Volgens haar werkt de kruisbestuiving tussen de kunstenaars zeker productief. "We overleggen met elkaar, vergelijken onze werken, vragen elkaar om raad en wisselen ervaringen uit. Het zou fijn zijn mocht er zich eens een kunstenaar melden uit een totaal verschillende discipline. Ik denk aan een mozaïeklegger, een glasblazer, een keramist of een restaurateur. Dat zou het creatieve stof nog hoger doen opwaaien."

Ook Edegemnaar Marcel Humbert, grafisch ontwerper op rust, huurt een atelierruimte. "Ik heb ook nog andere plaatsen waar ik werk", zegt de 63-jarige schilder en tekenaar. "Al moet ik wel bekennen dat dit atelier me na aan het hart ligt. De omgeving werkt inspirerend en sommige kunstenaars zijn echte vrienden geworden."

© 2014 Concentra

CategorieënGeen categorie

4 gedachten over “Atelier 403 in Fort 5 op zoek naar kunstenaars”

 1. Ik ben heel mijn leven inwoner geweest van Edegem(Kontichstraat,16) en woon nu in Kontich,Volderij,27/101.Ik ben van 1923,dus 91 jaar oud.Ik schilder nog,onder meer in 't Forum,aquarel,en zoek een ruimte om te kunnen werken en al mijn doeken op te slaan.De prijs lijkt me redelijk,maar: is daar verwarming mogelijk en wat zijn de verdere voorwaarden?
  Graag een beetje toelichting aub.

  A.De Ryck

 2. ste,
  Ben derdejaarsstudent beeldhouwen DKO Hoboken.
  Om mijn aspiratie en werken te kunnen uitoefenen buiten de academie – heb ik een extra ruimte nodig.
  Zwaar werk – zoals kappen zal ik op de Academie blijven doen. Maar voorontwerp en composities hoop ik op een door u aangewezen ruimte te kunnen doen.
  mvg.
  erik
  0496 52 50 50

 3. Hallo,
  Volgend jaar gaan we kleiner wonen en laten het huis aan mijn dochter. Ik heb echter een groot probleem : ik zoek een ruimte om te schilderen! We wonen nu op de grens Edegem – Kontich en blijven hier in de buurt wonen. Ik heb reeds veel jaren schilderservaring, academie gelopen enz ……… Ik werk vooral met acryl en palet ,ook aquarel en grafiek . Ik heb meegedaan met verschillende groepstentoonstellingen! Tel. 0477 /62/08/09

Reacties zijn gesloten.