Boer zoekt zwaluw (en vice versa)

"Geen enkele vogel houdt zo veel van landbouwers als de boerenzwaluw. En die liefde is wederzijds.", aldus schepen Goedele Van der Spiegel (Groen), "Als gemeente subsidiëren we daarom met plezier de zwaluwkolonies bij onze boer in de Aartselaarstraat. Broodnodig ook, want de boerenzwaluw ging er de laatste 30 jaren met bijna de helft op achteruit." 

De terugval van deze vliegende acrobaten kan deels verklaard worden door een meer industriële aanpak van onze veeteelt, minder kleine landschapselementen en gesloten mestopslag. Willen we deze ambassadeur van de boerenstiel in onze regio behouden, dringen maatregelen zich op. Landbouwers proberen met (kunst)nesten de zwaluw terug naar hun boerderij te lokken. Wist je trouwens dat een nest met vijf jongen dagelijks ongeveer 6.000 insecten nodig heeft? En ook Edegem wil hen een handje helpen en subsidieert de zwaluwkolonies.


Diegene die al eens door de Aartselaarstraat fietst, heeft zeker reeds de rondvliegende de zwaluwen gezien. Onze boer in de Aartselaarstraat heeft immers een grote meerjarige kolonie (met 9 bewoonde nesten) en krijgt daarvoor van de gemeente subsidies om ze in stand te houden.

Maar ook u kan helpen. We geven instandhoudpremies van 25 euro voor een kleine kolonie en 50 euro voor een grote kolonie. Die krijg je als de zwaluwen zich bij jou nestelen en als je ook maatregelen treft om de zwaluwen te beschermen, zoals het vermijden van insecticiden en lakverf in de buurt van de nesten. Voor kunstnesten in je tuin krijg je een subsidie van 5 euro.

De gemeente geeft alvast het voorbeeld en biedt een aantal zwaluwenfamilies nestgelegenheid aan het Zwaluwnest de Drie Eikenstraat of aan het oude gemeentehuis… Later volgen ook nog andere locaties.

CategorieënGeen categorie

3 gedachten over “Boer zoekt zwaluw (en vice versa)”

  1. De liefde kan dan wel wederzijds zijn maar toch…geeft het te denken dat voor zwaluwen in de stal moet worden gesubsidieerd. Ik vraag met af welke onkosten de boer aan enkele koppeltjes zwaluwen heeft.

  2. Dag Jos, 

    Deze instandhoudingspremie geldt natuurlijk niet alleen voor onze boeren, maar voor alle inwoners van Edegem. Ze kadert in het biodversiteitscharter dat door de gemeente samen met Natuurpunt en VMPA werd ondertekend. Meer info vind je hier: http://www.edegem.be/product.aspx?id=5009 

    Groeten, 

    Jeroen

  3. Dag Jeroen, de instandhouding voor onze gemeente kan alleen nog maar gelden voor de Boerenzwaluwen. De Huiszwaluwen zijn uit onze gemeente verdreven en zullen nooit of te nimmer nog terugkeren.

Reacties zijn gesloten.