Op zoek naar caravan voor wijkwerking in Edegem

De gemeente Edegem is op zoek naar een oude retro-caravan. De sympathieke sleurhut zal omgetoverd worden tot mobiele bar, om een impuls te geven aan de wijkwerking.

Het gemeentebestuur van Edegem heeft een budget opzij gezet voor de aankoop en verbouwing van een oude caravan. Met barkrukken, een toog en ijskast erin kan de caravan een tof attribuut worden om aan te bieden voor wijk- en straatfeesten.

"We willen de baravan tegen een kleine onderhoudsvergoeding op een eenvoudige manier uitlenen aan onze inwoners om de wijkwerking te stimuleren", legt Jeroen Van Laer (Groen), schepen van Wijkwerking, uit. "Straatfeesten zitten al in stijgende lijn. Dat is prachtig, want buren die elkaar kennen, gaan ook meer voor elkaar doen. Zo'n baravan maakt een buurtfeest heel laagdrempelig."

Wie nog een retro-caravan heeft staan, mag de gemeente altijd een mailtje sturen via wijkwerking@edegem.be. Van Laer haalde de mosterd in buurgemeente Hove, waar zijn schoonfamilie woont. "Via via leerde ik zo de baravan van de Vredewijk kennen. Daar heeft het wijkcomité zelf de caravan aangekocht en omgebouwd. Ik denk dat wij met Edegem de eerste gemeente zijn die een vergelijkbaar initiatief neemt."

In 2012 tikte het comité Vredewijk in Hove voor 100 euro een oude caravan op de kop. Een stuk van de zijwand werd eruit gezaagd om een toog te maken. Rita Daems van de Vredewijk kan niet stoppen met praten als ze over het schattig geel-oranje geschilderd vehikel begint.

Wijkkrantje

"De Vredewijk is eigenlijk een oude wijk, maar de jongste jaren zijn er veel jonge gezinnen komen bij wonen. Onze baravan vormt een beetje de lijm tussen de generaties. In ons tweemaandelijkse wijkkrantje vinden de bewoners de data en plaatsen waar de baravan opgesteld zal staan."

Nu zaterdag, morgen, zal de baravan aan het bruggetje aan de Kasteelstraat in Hove staan om de langste dag van het jaar te vieren. "De gemeente bezorgde ons herbruikbare bekers, voor de drank zorgen we zelf.

We verkopen die tegen democratische prijzen. Het is niet de bedoeling om winst te maken. Met het geld financieren we het onderhoud van de baravan. Zo hebben we onlangs een nieuwe vooras laten steken", vertelt Rita Daems. "In de zomer staat hij elke veertien dagen op een andere plaats. Sinds dit jaar verkopen we ook kleine hapjes. Bij ons heeft de baravan het gemeenschapsgevoel versterkt en zijn er hechte vriendschappen gegroeid", weet Daems.

© 2014 Concentra

FacebookTwitter